כיצד לשחק ב-Roll20

כיצד לשחק ב-Roll20

מאת דרור רפפורט
נערך ע"י ערן אבירם

זהו מדריך ראשוני לשימוש בשולחן הוירטואלי החינמי הפופולרי, Roll20. אם אתם רוצים לשחק באינטרנט, זוהי כנראה הדרך הנוחה והנפוצה ביותר לעשות זאת.
מטרת המדריך היא לסייע לשחקנים ללמוד איך להשתמש ברול20 ולהשתתף במשחקים הנערכים באתר.
הערה: לא כל מנחה ישתמש בכל התכונות שיוצגו במדריך במשחקים, או שישתמשו בתכונות נוספות שלא יתוארו כאן (כמו דפי דמות ממוחשבים, מעקב יוזמה אוטומטי ועוד). מומלץ לפנות למנחה בעניין זה.

אז… מה זה רול20?

רול20 הוא שולחן משחק וירטואלי, באמצעותו אפשר להריץ משחקי תפקידים שולחניים דרך האינטרנט. הוא מאפשר לשחקנים ולמנחה לתקשר זה עם זה בצ'אט, קול ווידאו, להשתמש בסמנים, מפות וקוביות וירטואליות, לשמור דפי דמות, ועוד כלים רבים נוספים. ניתן לשחק ברול20 בכל שיטת משחק (או ללא שיטה), והוא גם תומך באופן רשמי במבוכים ודרקונים, העידן ה-13, פאת'פיינדר ושיטות רבות אחרות.

ההרשמה לרול20 היא בחינם, עם שירות בתשלום שכולל אפשרויות מתקדמות.

למה לשחק ברול20?

לשולחן משחק וירטואלי יש שני יתרונות משמעותיים על משחק פנים-אל-פנים. ראשית, הוא מאפשר לשחקנים שרחוקים זה מזה גיאוגרפית לשחק ביחד כמעט ללא קושי. שנית, הוא מייתר את הצורך לנסוע למקום המפגש של החבורה, מה שעשוי להקל על שחקנים שמתקשים למצוא את הזמן בלו"ז או את אמצעי התחבורה הנדרשים כדי להיפגש. כל שצריך הוא לקבוע זמן, מיקרופונים וחדר יחסית שקט.

עבור רבים, חווית המשחק ברול20 אינה "שלמה" כמו משחק שולחני פיזי. אבל רול20 לא נוצר כדי להחליף משחק פנים-מול-פנים, אלא כדי לספק עוד אפשרות למשחק.

ישנם שולחנות משחק וירטואליים נוספים, כדוגמת כמו Fantasy Grounds, ודרכים נוספות לשחק אונליין (עם Slack או גוגל הנגאאוטס למשל), אבל רול20 היא מבין המערכות הנוחות והפופולריות ביותר.

איך מצטרפים למשחק ברול20?

לפני הכל, צריך להירשם לאתר.
מנחים נוהגים לגייס שחקנים באופן אישי או באמצעות פורומים וקבוצות רלוונטיות בפייסבוק. הם יבקשו מכם למסור להם את שם המשתמש שלכם ברול20 או את כתובת הדואר האלקטרוני עימה נרשמתם לאתר. לחילופין, הם יכולים לשתף איתכם קישור שמחבר אתכם ישירות למשחק; בכל מקרה, תזדקקו תחילה לשם משתמש באתר.
אחרי שהמנחה מצרף אתכם למשחק תקבלו על כך הודעה בדוא"ל. צלמית של המשחק תופיע כל פעם שתיכנסו לרול20, ותוכלו להיכנס למשחק בלחיצת כפתור.

העמוד המציג את המשחקים בהם אתה חבר.

אם אתם מחפשים משחק להצטרף אליו, ישנם משחקים באתר המפורסמים בפומבי, עם פרטים על השיטה, סגנון המשחק ועוד פרטים שחשוב לדעת לפני שמצטרפים. כדי להצטרף לאחד מהם, יש לבקש זאת מהמנחה בפורום הפומבי של המשחק.

%d7%a8%d7%95%d7%9c20-%d7%9e%d7%a9%d7%97%d7%a7-%d7%a4%d7%95%d7%9e%d7%91%d7%99

הפרטים המופיעים במסך של משחק פומבי.

נכנסתי למשחק, מה עושים עכשיו?

אחרי שנכנסת למשחק, אתה אמור לראות מסך כזה:

השולחן הוירטואלי עצמו.

השולחן הוירטואלי עצמו.

את מרכז המסך תופסת המפה. ייתכן שהיא מכוסה בשכבה שחורה – זהו "ערפל המלחמה", כלי מנחה שמאפשר לו להסתיר ולגלות חלקים מהמפה. על המפה נמצאים הסמנים של הדמויות השונות (הד"שים והדב"שים), והמנחה יכול לתת לכם שליטה בסמן של הדמות שלכם כך שתוכלו להזיז אותו. (ואם לא, אולי הוא שכח לתת לכם את ההרשאה – בקשו ממנו).
בתחתית המסך נמצאות הצלמיות של השחקנים. במידה והמשחק שלכם תומך בוידאו (החלטה של המנחה), תוכלו לראות כאן את מצלמות הרשת שלהם.

בתיבת הכלים משמאל תוכלו למצוא מספר כלים שימושיים:

%d7%a8%d7%95%d7%9c20-%d7%aa%d7%99%d7%91%d7%aa-%d7%9b%d7%9c%d7%99%d7%9d

  • הראשון הוא כפתור הבחירה, שמאפשר לעבור בין מצב Pan שבו העכבר מזיז את המפה לבין מצב Select שמאפשר ללחוץ על הסמן שלך במפה ולהזיז אותו. ניתן לגלול את המפה גם באמצעות גרירה עם הכפתור הימני של העכבר.
  • הכפתור שתחתיו פותח את תפריט כלי הציור, שמאפשר לכתוב ולצייר על המפה.
  • אחריו נמצא כפתור הזום, שמאפשר לעשות zoom-in ו-zoom-out על המפה. ניתן לשנות את הזום גם בצידה השני של המפה, באמצעות הסולם הקטן בצד ימין למעלה.
  • הבא בתור הוא כלי הסרגל, שמאפשר מדידה של מרחקים בין שתי נקודות על המפה (בצורה שגם שאר השחקנים רואים). יחידת המרחק נקבעת בידי המנחה, ויכולה להשתנות בין מפה למפה.
  • הכלי הבא הוא הקוביות שמפעיל את ממשק הקוביות הגרפי (ראו בהמשך).
  • הסימן האחרון פותח תקציר של הפקודות העיקריות בצ'אט עם קישור לויקי של רול20, שמלא במידע נוסף.

בצד ימין של המסך אפשר לראות מספר לשוניות. שלושת הלשוניות החשובות ביותר הם לשונית הצ'אט, בה ניתן להתכתב עם יתר השחקנים, לשונית ה-Handouts, שם המנחה יכול למקם את דפי הדמות ועזרי שחקן, ולשונית ההגדרות בה ניתן לשנות כמה הגדרות ולכתוב מאקרואים (ראו בהמשך).

רגע לפני המשחק

לפני תחילת המשחק, כדאי להיכנס ללשונית ההגדרות ולשנות כמה דברים. לפי סדר הופעתם בהגדרות, מלמעלה למטה:

מקרואים: מקרואים הם קיצורים מועילים שעוזרים לעשות פעולות במהירות. אם המנחה כבר יצר מקרואים עבור המשחק, הם יופיעו כאן. כדאי לסמן שיופיעו ב-quick bar, שהוא בתחתית המפה, כדי שיהיה נוח להשתמש בהם במהלך המשחק. אפשר גם ליצור מקרואים בעצמך, הפרטים כאן.

שם תצוגה: נהוג לשנות את שם התצוגה שלך לשמה של הדמות שתשחק.

אפשרויות שונות: רובן אינן משמעותיות ואין צורך לשנותן. אפשרות אחת שאולי תרצו להפעיל היא קוביות 3D. נסו ותהנו!

קול ווידאו: בררו עם השחקנים האחרים והמנחה האם אתם צפויים להשתמש בשירותי הקול והוידאו של רול20. הם עובדים לא רע, אבל קבוצות רבות נוהגות להשתמש בהאנגאוט או סקייפ. כברירת מחדל, רול20 מניח שאתם משתמשים בקול ובוידאו שלו, אז אם אינם עושים זאת, חשוב לכבות אותם.

לשונית ההגדרות

לשונית ההגדרות.

 

קדימה, לגלגל!

כדי לגלגל ברול20, כתבו בצ'אט בתבנית הבאה:

/r (מספר קוביות)d(סוג הקוביה)+X

למשל:

/r 1d20+3
/r 2d6
/r 1d8+1d6-2

לחילופין, ניתן לגלגל באמצעות הממשק הגרפי. לחצו על סמל הקובייה בסרגל הכלים בצד השמאלי של המסך, ויפתח תפריט המאפשר לגלגל קובייה מסוימת בלחיצת כפתור או לרשום נוסחה בעצמכם.

חלון הקוביות.

ניתן לגלגל קוביות בצורות נוספות, למשל קוביות של FATE, או "קוביות מתפוצצות". ניתן לעשות זאת מהממשק הגרפי, או באמצעות פקודות בצ'אט – פרטים נוספים כאן.

אם אתם מבצעים סדרה מסוימת של גלגולים שוב ושוב לאורך המשחק (למשל, גלגול התקפה ולאחריו גלגול נזק), מומלץ להשתמש במאקרואים – סדרות של פקודות שאפשר להקליד פעם אחת ולהריץ בלחיצת כפתור. פרטים נוספים כאן.

הגלגולים ברול20 נוצרים על ידי מחולל מספרים פסאודו-אקראיים מצוין בשם QuantumRoll, שסביר להניח שהוא יותר מאוזן ואקראי מכל קובייה שיש לכם.

עצות נוספות

כדי להראות לאחרים נקודה מסוימת על המפה: ודאו שאתם על כלי הסימון, לחצו על הנקודה שאתם רוצים להדגיש, והשאירו את העכבר לחוץ במשך כמה שניות. יופיע עיגול בצבע שלכם. ניתן לשנות את הצבע הזה בלחיצה על הריבוע הצבעוני שלצד השם שלכם, בתחתית המסך.

אם אתם משתמשים במיקרופון ובמצלמה, מומלץ לבדוק אותם מול חבר או חבר לקבוצה לפני המשחק עצמו ולראות שהם עובדים כמו שצריך ושחיבור האינטרנט מאפשר העברה חלקה של האודיו והוידאו. מומלץ להשתמש במיקרופון שמחובר לאוזניות, מפני שהוא פחות רגיש לרעשי הרקע. אם אתם נמצאים בחדר רועש עם הפרעות, מוטב שתכבו את המיקרופון ותדליקו אותו רק בזמן שאתם רוצים להגיד משהו.

כשמשחקים בשיחת וידאו/אודיו, קשה להקשיב לשני אנשים בו זמנית. היזהרו לא להתפרץ לדברי אחרים ושימו לב מתי מישהו מתחיל ומסיים לדבר.

בצ'אט ניתן להקליד גם בשמך (כשחקן) וגם בשם הדמות שאתה משחק – כדי להחליף בין המצבים, יש תפריט מתחת לתיבת הטקסט. מומלץ גם להשתמש באפשרויות הסיגנון השונות בצ'אט. הן יכולות לסייע לכם להדגיש נקודות, לסמן מתי אתם מתארים מה הדמות עושה ומתי אתם מדברים בשם הדמות ועוד. קראו עליהן כאן.

לעזרה נוספת, וויקי העזרה של רול20 מציע מדריך מלא למתחילים. משחק נעים!

 

מתכוון להריץ משחק ברול20? יש לנו מדריך גם לזה.


תודות: רוב התמונות לקוחות ממשחק בהנחייתו של ירון דביר-גרינמן, שהמפה בו עוצבה על ידי דוד שמילוב

  • שלחו לנו מיילים לכתובת show ב-dwarves.org.il - אנחנו קוראים כל מייל, ולכולם אנחנו עונים!