הקלטת מפגש משחק מקוון למתחילים

הקלטת מפגש משחק מקוון למתחילים

מאת אביב מנוח וערן אבירם

מדריך זה מציג את הדרך הפשוטה להקלטת מפגש משחק תפקידים והעלאתו ליוטיוב (וגם לשדרו בשידור חי תוך כדי המפגש, למעוניינים בכך). המדריך מתאים למי שרק רוצה להקליט את המשחק, ומעוניין להוציא סרטון ברמה טובה, שיהיה כיף לצופים לראות ולשמוע אחר כך, עם מינימום מאמץ.

אנחנו נכנסים לפרטי פרטים, אך התהליך בבסיסו פשוט בהחלט, והופך לאוטומטי אחרי פעמיים או שלוש. כל המשתתפים בהקלטה צריכים לעשות כמה צעדים, רובם חד-פעמיים, אבל אחד המשתתפים חייב להיות המקליט, ועליו לבצע את רוב הפעולות, כפי שיתואר בהמשך. אנחנו ממליצים להשתמש בשולחן הוירטואלי Roll20, אם כי ניתן להשתמש בכל מנגנון דומה. ראו גם: המדריך למשחק ברול20 והמדריך למנחה ברול20. [קישורים בהמשך]

חשוב לדעת: מי שפותח את השידור ומקליט, הוא זה שאת זווית הראייה שלו יראו בהקלטה. כלומר, אם המנחה מקליטה את המשחק, אז כל הצופים יראו את זווית הראיה שלה. זה גם אומר שאם השחקנים מתכוננים לצפות בהקלטת המשחק לאחר מכן (אנחנו מניחים שהם לא צופים בשידור תוך כדי ההקלטה), הם עלולים להיחשף לפרטים השמורים למנחה בלבד.

המלצה: מהסיבה הזו, כדאי שאחד השחקנים האחרים יהיה המקליט. עם זאת, במידה והוא נעדר מאחד המפגשים, מישהו יצטרך להחליף אותו, וזה אומר שיצטרך לקבל את שם המשתמש והסיסמה שלו לגוגל פלוס ויוטיוב. לחילופין, ניתן יהיה לדלג על הקלטת המפגש האחד הזה, או להתחכם (להשתלט על המחשב שלו מרחוק, ברשותו, למשך ההקלטה, או שאחד המשתתפים הנוכחים ישתמש ב-OBS כדי להקליט את המפגש המסוים הזה, כמוסבר במדריך למתקדמים).

צעדים ראשונים, חד-פעמיים

את המשחק מנהלים דרך Google Hangout, שירות הצ'אט והוידאו הפופולרי של גוגל. על מנת להשתמש בשירות יש צורך בחשבון Google+. אם אתם משתמשים ב-Gmail, יתכן שכבר יש לכם חשבון גוגל פלוס. אם לא, היכנסו לאתר, שם תתבקשו למלא מספר פרטים על מנת ליצור את פרופיל המשתמש שלכם. זה לוקח כמה רגעים, ולא עולה דבר.

המקליט זקוק גם לחשבון בערוץ YouTube, לשם יעלו ההקלטות. לאחר שיש ברשותך חשבון גוגל פלוס, היכנס ליוטיוב ופתח ערוץ חדש.

המלצה: כדאי למקליט ליצור מעגל בגוגל פלוס, שכולל את כל חברי הקבוצה. זה יקל עליך בהמשך להזמין את כולם בבת-אחת להאנגאוט. תן למעגל שם זכיר, למשל שמה של החבורה.

כל המשתתפים חייבים מיקרופון! מומלץ גם לשחק עם אוזניות, ולא עם רמקולים. זאת על מנת שהמיקרופון לא יקלוט את ההד שעשוי להגיע מהרמקולים שלכם (אפילו שתוכנת ההאנגאוט חכמה מספיק כדי לדעת להתעלם מהד, בדרך כלל).

המלצה: השתמשו במיקרופון אישי, למשל כזה שמחובר לאוזניות, ולא במיקרופון סביבתי, כזה שיושב על שולחן או בלפטופ, על מנת למזער את רעשי הרקע שיקלטו בשידור.

אם אתם מתכננים להציג את עצמכם במשחק, תצטרכו גם מצלמות אינטרנט. חשוב לציין שמצלמת הוידאו של המקליט לא תוצג, שכן הוא מציג את המסך שלו (על מנת שאפשר יהיה להקליטו).

מיד לפני המפגש 

כאשר אתם מתיישבים לשחק, כל המשתתפים צריכים להיכנס לשולחן הוירטואלי. אם אתם משחקים ב-Roll20, למשל, פתחו טאב חדש והיכנסו כולם למשחק.

המלצה: כדאי למקליט לפתוח את השולחן הוירטואלי בחלון דפדפן חדש לגמרי (לא רק טאב חדש), כדי להקל על שיתוף המסך, כפי שיוסבר בהמשך.

על המקליט להיכנס לגוגל פלוס, ובתפריט האפשרויות לבחור Hangouts. (הקישור הזה)
כעת לחץ על התחל Hangout בשידור.

במסך הבא שנפתח יש להכניס כמה פרטים.

Snapshot 12

שם: לדוגמה, "חבורת הנחש המכונף, מפגש 7". זה השם שיופיע ביוטיוב; ניתן יהיה לשנותו אחר כך.
תיאור: כתוב משפט או שניים על המשחק שלכם, באיזו שיטה הוא משתמש, מי המנחה ומי השחקנים; לא חובה בשלב הזה, ואפשר לשנות אחר כך ביוטיוב, אבל כדאי מאוד שבסופו של דבר הפרטים יופיעו, בשביל הצופים.
מתחיל בתאריך: עכשיו.
קהל: אם החלטתם לשדר את המפגש, השאר עם "ציבורי"; אחרת, בחר במעגל שיצרת לחבורה. אם לא יצרת כזה, בחר רק באחד מהם, או בעצמך, זה לא משנה – העיקר שלא יהיה ציבורי.
לסיום, לחץ על שתף.

כעת יעלה עמוד השידור. אם בחרת לשדר את המפגש באופן ציבורי, תחת "קישורים" תמצא קישורים המשתפים את העמוד הזה לצפייה, או עמוד יוטיוב בו ניתן לצפות בשידור החי. ניתן לשתף את הקישור הזה בפייסבוק, למשל (וכדאי לעשות זאת ברגע זה).

כדי להתחיל את ההאנגאוט ואת המפגש, לחץ על התחל.
חשוב לדעת: את ההקלטה עצמה מתחילים בנפרד, אחרי שההאנגאוט כבר נפתח.

תחילת המפגש

לאחר לחיצה על התחל יופיע בפניך מסך ההאנגאוט. (בפעם הראשונה, יתכן שתתבקש להתקין פלאגין לדפדפן).

בחלונית שתופיע, בחר במעגל של החבורה שלך, או הכנס את השמות\כתובות המייל שלהם אחד-אחד. לחילופין, ניתן ללחוץ על כפתור דלג; מתוך חלון ההאנגאוט ניתן תמיד להזמין משתתפים באמצעות כפתור ההזמנה, שפותח חלונית דומה (וכולל קישור שניתן לשלוח לאחרים).

Snapshot 14

לאחר שכל המשתתפים הצטרפו לשיחה, ודאו שאתם מצליחים לשמוע בברור אחד את השני. זה גם הזמן לוודא שכולם פתחו בחלון נפרד את Roll20.

כעת עליך, המקליט, לשתף את חלון ה-Roll20 לתוך ההאנגאוט, על מנת שיופיע בשידור. בצידו של חלון ההאנגאוט יש מספר אפליקציות שימושיות, המופיעות כאשר חולפים על החלון עם העכבר. בחר באפשרות שתף מסך (מסך ירוק עם חץ לבן). כעת בחר בחלון המציג את השולחן הוירטואלי ולחץ על Start Screenshare.

Snapshot 15

מעכשיו, ההאנגאוט יציג את המסך שבחרת לשתף, עד אשר תבטל את שיתוף המסך. זו הסיבה שאנחנו ממליצים לפתוח חלון דפדפן נפרד עבור השולחן הוירטואלי – כדי שתוכל להמשיך להשתמש בחלון הדפדפן הרגיל שלך, מבלי לשדר אותו לכל האינטרנט. חשוב על החלון החדש כעל מצלמה, שכן כל מה שקורה בו, יוקלט.

כצעד אחרון לפני תחילת השידור, עליך לבחור שהשידור שלך ישאר קבוע במהלך ההקלטה. כברירת מחדל, האנגאוט מציג את השידור של האדם המדבר באותו רגע, אך אנחנו רוצים שמה שיופיע במהלך כל ההקלטה יהיה השולחן הוירטואלי שאתה משתף. לשם כך, פשוט לחץ על הריבוע שלך עצמך בשורת הצלמיות שבתחתית המסך (כל צלמית מראה את התצוגה של אחד המשתתפים, כולל אותך).

המלצה: במידה ואינכם משתמשים במצלמות וידאו לכל המשתתפים, כדאי להסיר מההקלטה את ריבועי הצלמיות הקטנים בתחתית המסך, שכן הם סתם תופסים מקום ומצמצים את גודל התמונה של השולחן הוריטואלי. אפשר להגיד להאנגאוט להפסיק להציג אותם (אתה עדיין תראה אותם, אבל הם לא יוקלטו), באמצעות האפשרות Camerman, מתפריט האפליקציות בצד (פרופיל של מצלמה כחולה עם מפתח ברגים לבן). הפעל את האפשרות האמצעית, Broadcast the large video that I see… וכו'.

תחילת השידור

נגמרו ההכנות. וודא שכולם מוכנים, ואז לחץ על כפתור התחל בשידור. לאחר שתופיע ההודעה שאתם בשידור, כדאי לתת הקדמה קצרה – זכור שכל אחד עשוי לראות את הסרטון הזה, וכדאי שידע במה מדובר, לפחות בשתיים-שלוש מילים. מיד לאחר מכן, התחילו לשחק!

בסיום השידור, יש ללחוץ על כפתור סיים שידור. תופיע הודעה שתכריז שאתם לא באוויר יותר. לאחר מספר שעות, הקלטת המשחק תופיע בערוץ היוטיוב אותו פתחת, תקבל על כך התרעה במייל. בממשק של יוטיוב ניתן לערוך את השם והתיאור של הסרטון, ולתת לו Thumbnail משלו, כמו גם עוד כמה אפשרויות נוספות – נסו ותהנו.

  • שלחו לנו מיילים לכתובת show ב-dwarves.org.il - אנחנו קוראים כל מייל, ולכולם אנחנו עונים!